draagmaar, Maaike Bouwman, draagmaar, draag maar, cadeaubon, handen vrij, draagdoek, doeken, consult, duo-consult, kind dragen, draagpop, draagtechnieken, lichamelijke ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, reflux, spugen, darmkrampjes, huilen, ruimte en flexibiliteit, contact met je kind, geborgen, veilig, ontspannen, troost, binnenwereld, buitenwereld, praktisch, moeilijke slapers, draagconsult, orienterend consult, draagmaar consult, opfris consult, groepsconsult, zwangerschap, rekbare doek, rekbare draagdoek, tricot doek, geweven doek, geweven draagdoek, kersverse ouders, kraamcadeau, ergonomisch voorgevormde drager, voorgevormde ergonomische drager, ergonomische drager, ergonomisch dragen, waarom dragen, voordelen dragen, babyshower, mini-workshop, buikdragen, rugdragen, Huilbaby, Hoe kun je kindje troosten, ringsling, kindje dragen, opfrissen en uitbreiden , veilig dragen, draaginfo, nut en gemak van dragen, fysiek, lichaamsbouw, pasgeboren baby, kikkerhouding, spreidhurkhouding, M-positie, heupjes, ruggenwervel, C-vorm, S-vorm, pasgeborene, Moro-reflex, als een aapje vastgrijpen, evenwichtsorgaan gestimuleerd, dragen in de draagdoek, zwaartekracht, lichaamsbewustzijn opbouwen, huid op huid contact, huidhonger, borstvoeding, rechtop gedragen, fysiek, sociaal emotioneel, buik moeder, harde geluiden gedempter, referentiekader, hartslag, polshoogte, goede hechting, andere omstandigheden, spreidmiddel, ziekte, afwijking, rugklachten, rolstoel, contact, gespecialiseerd, heupdysplasie, spreidbroek, ziekenhuis, draagloonsulent, draagconsult, gipskamer, gewenste houding, pavlik bandage, dragend, je handen vrij, je kindje dichtbij, dragers, draagbaar.nl, doeken, mei-tai, torso drager, soft structured carrier, natuurlijke houding, geschikt, beentjes, billen, knietjes, knieholte, ruggetje bol, beentjes bungelen, hard rugpand, doek aanspannen, banden uitspreiden, vanaf de geboorte, meegroeien, draagkrachtigheid, opbouwen, heupdragen, talloze doeken, amsterdam, verschillende materialen, stug, niet rekbaar, soepel en zacht, katoenen doeken, babyinsert, peutertijd, linnen doeken, tricot draagdoeken, kliksysteem, klittenband, rugbanden, lichaamsbouw, lengte, schouder, aziatische drager, stevig pand, tors, romp, rugklachten, schouderklachten, lekker luchtig in de zomer, moeder, gecertificeerd draagconsulent, speciaal onderwijs, motiveren, enthousiasmeren, makkelijker hechten, zelfverzekerde mensen, draagvragen, maaikespecifieke vraag, amsterdam oost, oppassen
Een rekbare tricot doek is lekker zacht en kun je vanaf de geboorte gebruiken om je kindje in te dragen.
Omdat je de doek eerst helemaal kunt omknopen voordat je je kindje erin doet, is het voor veel mensen een prettige manier om hiermee te beginnen.
De rekbare doek kun je lang gebruiken, maar naarmate je kindje zwaarder wordt, kan die gaan doorhangen. Deze doek gebruik je enkel voor buikdragen.
©2023 draagmaar
All rights reserved
Webdesign by

Rekbare draagdoek
Geweven draagdoek
Ergonomische drager
Een geweven doek is wat stugger en rekt niet. Ook hierin kunnen kinderen vanaf de geboorte gedragen worden. Maar doordat de stof niet rekt kun je er zelfs een flinke peuter nog stevig inbinden. Met een geweven doek kan je buikdragen, rugdragen of heupdragen.
Er zijn talloze doeken op de markt van verschillende materialen, op diverse wijzen geweven en in alle kleuren van de regenboog. Ook de prijzen zijn divers. Geweven doeken zijn in eerste instantie vaak wat stug, maar er zijn veel manieren om ze soepel en zacht te maken.

Een ergonomisch voorgevormde drager is te gebruiken vanaf de geboorte (vaak is wel een zogenaamde babyinsert nodig) tot ver in de peutertijd. Voorgevormde dragers zijn er in alle soorten, materialen en kleuren. Sommige dragers hebben een kliksysteem, andere bevestig je met klitteband om je middel en bij weer andere dragers knoop je zelf de rugbanden vast.
Bedenk voordat je 'm aanschaft, wie de drager gaat gebruiken in verband met lichaamsbouw en lengte, en probeer er altijd een paar uit.

• In de doek of drager moet het kindje in de kikkerhouding (ook wel de spreidhurkhouding of M-positie) zitten. De beentjes zijn gespreid en de doek ondersteunt het kind van knieholte tot knieholte, de billen zijn lager dan de knietjes, en het ruggetje is bol (de wervelkolom is in de vorm van een C). Dit is de houding die een pasgeboren kindje van nature aanneemt (zie ook de afbeelding rechts). Kijk voor meer informatie over dragen en de natuurlijke houding van jonge kinderen op de pagina Draaginfo.
• Pas op met dragers waarbij de beentjes bungelen of die een hard rugpand hebben; deze zijn niet ergonomisch en passen niet goed bij het fysiek van een kind.
• Het is ook belangrijk dat je goed luistert naar je eigen lichaam. Knoop opnieuw als de doek niet prettig zit, span je doek goed aan en spreid de banden uit.
• Als je al vlak na de geboorte begint te dragen, groei je mee met het gewicht van je kind en gaat het zwaarder worden van je kindje gelijk op met jouw draagkrachtigheid.
• Ga je dragen met een groter kindje, bouw het dragen dan op.

Om je kindje veilig en verantwoord (bij je) te dragen heb je verschillende mogelijkheden: een rekbare doek, een geweven doek, een ringsling, een mei-tai, een torsodrager of een voorgevormde ergonomische drager. En dan zijn er ook nog heel veel draagmanieren. Wanneer je kijkt naar de natuurlijke houding van jonge kinderen zijn sommige dragers geschikter dan andere. Hoe weet je nu welke drager jouw kindje ergonomisch goed ondersteunt?
Let op het volgende:
Een ringsling is speciaal gemaakt om je kindje op je heup te dragen. De stof is minder lang dan een gewone draagdoek, en is vooral handig omdat je een kind er gemakkelijk en snel in en uit kunt halen.
De ringsling is te gebruiken vanaf het moment dat je kindje (met steun) kan zitten. Omdat de ringsling over 1 schouder hangt, gebruiken veel mensen de ringsling voor een kortere tijd of afstand.
Ringsling

Met deze aziatische drager kun je je kind op je buik, rug of zij dragen. De mei-tai heeft een stevig pand met aan de 4 hoeken stevige banden. Eerst knoop je 2 banden om je middel waarna je je kind in het pand stopt. De andere 2 banden gaan over je schouders en knoop je vervolgens vast. Het gaat iets makkelijker dan met een doek en is handig om te oefenen met rugdragen. De mei-tai is geschikt voor kinderen vanaf 5 á 6 maanden.
Mei-tai

Torsodrager
Met een torsodrager draag je je kind op je rug. Deze drager heeft geen schouderbanden en het gewicht 'tors' je dus op je romp. Dat kan een zeer prettige manier - of zelfs een oplossing - zijn voor mensen met rug- en/of schouderklachten. Bovendien, doordat je schouders vrij zijn is een torsodrager lekker luchtig in de zomer! De torsodrager is geschikt om kinderen vanaf 6 maanden op de rug te dragen

